צוות ועדות הכנסת מסכם שנת פעילות / מיכל פנט פלג

נשים עושות שלום קוראות לנבחרות ונבחרי הציבור לעשות בחירה אסטרטגית בשלום ולהציב נשים במוקדי קבלת ההחלטות. לשם כך אנחנו פועלות במשכן הכנסת ומזכירות לחברות וחברי הבית שוב ושוב שסכסוכים אפשר וצריך לפתור בהסכמים מדיניים. פעילות התנועה בכנסת נעשית בכמה ערוצים: כנסת נשים כל יום שני, שמות לב וצוות ועדות הכנסת – כולם במסגרת גג של צוות קשרי ממשל.

הכנסת, בית הנבחרים של מדינת ישראל, היא מוקד לחקיקה, לדיונים מקצועיים על ענייני השעה ולפיקוח על עבודת הממשלה. זה המקום בו אפשר לפגוש את 120 המחוקקים, את הקדקודים של משרדי הממשלה כמו גם נציגי חברות, ארגונים ותנועות מכל תחומי החיים הציבוריים. במרחב זה אנחנו מציגות את התנועה ואת מטרותיה ופועלות לגייס חברי כנסת ומובילי דעה לתמוך במטרותינו ולסייע לנו בפורומים השונים.

מרבית עבודת הכנסת נעשית בוועדות (לכנסת 12 ועדות קבועות ועוד מספר דומה של ועדות מיוחדות) וכל שבוע מתקיימים בהן עשרות רבות של דיונים, לפעמים 4 ועדות במקביל כאשר חברי כנסת נכנסים ויוצאים מוועדה לוועדה. כדי לשמוע ולהשמיע בסוגיות הקשורות למטרות התנועה אנחנו בוחרות להיכנס לדיונים בוועדת החוץ והביטחון (בדיוניה הפתוחים), בוועדה לקידום מעמד האישה, ועדת החינוך, ועדת החוקה, ועדת הכנסת, ועדת העבודה והרווחה ובוועדה לשקיפות במשרדי הממשלה. השאיפה לצרף אלינו קבוצות אוכלוסייה מגוונות שולחת אותנו גם לדיונים בענייני עוני ואפליה.

צוות הוועדות מונה למעלה משלושים נשים, רובן תושבות ירושלים והסביבה (אבל לא רק) שעברו הכשרה בסדרי העבודה של הכנסת ובדיבור בפני קהל. כל אחת מאתנו משתדלת להגיע לפחות לוועדה אחת בשבוע כך שבדרך כלל  נוכחות בישיבות אחת עד חמש נציגות נע"ש. חברות הצוות הפעילות בוועדות הן: נחמה הריאט הילמן, שלומית רדי, לאה אליגל, אהובה תמר בץ, רונית ברמט, אילנה דבורצין, חנה דגני, מרגלית דקלבאום, אדית זומפר, שולמית נתנאל, חיה עבו, מלי פולישוק (ח"כ לשעבר), שרה קוולר, דורותי קרטס, רינה קליין, נעמי רגב, אווה תובל ומיכל פנט פלג.

מדי שבוע אנחנו בודקות את תכנית הדיונים  באתר הכנסת, בוחרות נושאים המשיקים למטרות התנועה, מבקשות אישור כניסה ונכנסות לישיבות  בתלבושת הבולטת שלנו – חולצה לבנה וצעיף טורקיז. בדיונים לא מעטים אנחנו מבקשות ומקבלות רשות דיבור, מתייחסות לדברי יו"ר הוועדה וחברי הכנסת ומציגות את עמדת התנועה בסוגיה שעל סדר היום.

דוגמאות:

בוועדת החינוך, בדיון סוער על הצעת חוק למניעת פעילות של ארגונים הפועלים נגד מטרות החינוך ונגד צה"ל, דיברה אילנה: תנועות כמו "שוברים שתיקה" נכנסות למרחב הציבורי בגלל שיש ואקום בכל מה שקשור להשמעת דעות אחרות. לכן חשוב להכניס לתוכנית הלימודים בבתי הספר שיעור בנושא שלוםדהיינו פתרון סכסוכים והתמודדות עם קונפליקטים. לא כסיסמה אלא כשיעור ליבה. אני מרגישה שמישהו מלמעלה מבקש לשלוט על אירגונים שבאים לבתי ספר להשמיע דעה אחרת.

בדיון קודם באותו נושא, דיברה מלי: "מציינת שהחוק יחול רק על החינוך הממלכתי. המציעים טוענים שהחוק שבא להגן על צה"ל למרות שצה"ל לא צריך אותו. מבקשת שהחוק יחול על כל מערכות החינוך – הממלכתית, הדתית, והחרדית, שכולם ילמדו לכבד את צה"ל, ולא רק על החילונים שמכבדים את צה"ל, משרתים ברובם, עושים מילואים ומגינים על המדינה".

בועדת החוץ והביטחון בדיון על תיקונים מוצעים לחוק יסוד הממשלה בשאלה: מי רשאי להחליט על יציאה לפעולה צבאית רחבת היקף (בנוסח הקודם נכתב "הכרזת מלחמה"). על פי החוק הקיים, הממשלה כולה אחראית על צה"ל אבל בשל גודלה היא מאצילה סמכויות לוועדת השרים לענייני חוץ וביטחון (הקבינט). כשניתנה לי זכות דיבור הקראתי את הפסקה הרלוונטית מדו"ח מבקר המדינה על צוק איתן (לא נבדקו חלופות מדיניות למלחמה) והצעתי להוסיף להצעת החוק חובה לבחון פעולות מדיניות שעשויות למנוע מלחמה. הוספתי שההיסטוריה מכירה יותר מדי מלחמות מיותרות וכושלות גם אצלנו וגם במקומות אחרים בעולם ושלמרבית המלחמות האלה לא קדמה פעולה מדינית נמרצת. סיימתי בשאיפה שלנו להסכם מדיני עם הפלסטינים שעשוי לייתר את המלחמות הבאות.

בישיבות הללו, בין אם ניתנת לנו זכות דיבור ובין אם לאו, אנחנו בולטות בקהל (לבושות לבן וטורקיז), מצליחות לפעמים להחליף מילים עם חברות וחברי הכנסת, ולא פחות חשוב – עם נציגי מגזרים שונים הבאים להשמיע קולם בסוגיות הנוגעות להם. אנחנו מציגות את התנועה ומזמינות אותן ואותם להצטרף לפעילויות כמו אוהל האימהות שהוקם ופעל מול המשכן במשך כל מושב הקיץ 2018.

הסיכומים והתובנות מהדיונים מופצים לצוות קשרי ממשל ומדי פעם אנחנו נפגשות עם רכזות קשרי ממשל – אתי לבני (ח"כ לשעבר) ומיכל יעקובי, להתייעצות וחילופי חוויות, להפקת לקחים ולחידוד מסרים מתאימים לדיונים הבאים בוועדות הכנסת.

חברה בנשים עושות שלום, אם את מתעניינת בתהליכים פוליטיים, רוצה ללמוד על עבודת הכנסת ויכולה להתחייב לכמה  כמה שעות בחודש בירושלים, את מוזמנת להצטרף אלינו. לפרטים: נחמה הריאט הילמן, amira@13.net.