כך בונים שלום: על הסדנה המשותפת בבית ג'אללה / שרון פרץ

 

בסוף השבוע שעבר התקיימה בבית ג'אללה אשר בשטח C, סדנה ערבית-יהודית לקידום שלום בחסות כמה ארגונים:
Galilee International Management Institute, Hope Flowers School and the EU Peacebuilding Initiative
אגב, Galilee International Management Institute נמצא עתה ברשימת המועמדים לפרס נובל לשלום לשנת 2021 בזכות פעולותיו למען השלום, ולא רק באזורנו.

בסדנא בת יומיים השתתפו כ-25 פלסטינים וכ-20 ישראלים, יהודים וערבים, ביניהם 6 חברות נשים עושות שלום. המטרה באירועים כאלה היא להפגיש אנשים משני צדי הסכסוך כדי שיכירו אחד את השני, שיחשבו יחד איך אפשר לבנות גשרים ואפילו יתחילו לעבוד יחד על רעיונות ועל תכנון פרויקטים משותפים לעתיד.

המנחים היו איברהים איסא, מחנך ואקטיביסט שלום בצד הפלסטיני, אריק ילין וענבל מארגון CEF – Center for Emerging Futures  

ביום ראשון שיחקו אתנו מין משחק היכרות שבסופו, כולם צוחקים ומחליפים כיסאות במעגל הגדול כך שהמשתתפים לא יישארו לשבת ליד החברים והחברות שלהם. אחר כך, דר' איבראהים איסא (בערבית) ואריק ילין (בעברית) הסבירו את התכנית האינטנסיבית של הסדנה ואיך הכול יתנהל. מכיוון שהיו משתתפים שידעו רק ערבית ומשתתפים שידעו רק עברית, כולנו קיבלנו תרגום ממכשירי אודיו תלויים עם אוזניה. המתורגמן המצוין שהיה אתנו תרגם סימולטנית ערבית לעברית ולהיפך, ישר לאוזן. בארוחות הרבה משתתפים התיישבו ליד משתתפים "מהצד השני" ובהיעדר תרגום, התקשורת התנהלה באנגלית.

במשך היומיים, המארגנים והמנחים חילקו אותנו לקבוצות קטנות של 5-4 אנשים ונתנו לנו משימה כמו: לחשוב על ולספר על מקרה שקרה לך בזמן האחרון שבו קבלת או הענקת עזרה למישהו או ממישהו והעזרה הייתה ממש לא צפויה. בלילה אחרי ארוחת יום שישי, ישבנו כמו בלובי או בחצר של המלון החדש והיפה וסתם היינו ביחד. היו כאלה שעישנו נרגילות, אישה ישראלית לימדה ריקודי סמבה למי שרצה ללמוד….

ביום השני, בעזרת מתודולוגיה מצוינת שנקראת Open System, התבקשנו לחשוב על רעיונות או פרויקטים לקידום שלום. בשלב הבא כל הוגה רעיון הציג אותו ו"פתח שולחן" ליוזמה שלו והמשתתפים הסתובבו בין השולחנות, קיבלו הסברים ונחתו בשולחן שבחרו. מרשה מייקל מנע"ש (טבעון) לקחה את פרויקט יצירת פיסות השלום במטרה להרחיב אותו לפרויקטים של אמנות או עבודות יד. הצטרפתי לשולחן שלה אליו הגיעו עוד משתתפים, בעיקר נשים, שאהבו את הפרויקט. פיתחנו ביחד את הרעיון של מרשה וחשבנו איך נוכל ליישם אותו עם ישראלים ועם פלסטינים בגדה. נחשפנו גם לרעיונות אחרים ומי שהיו כאלה שעברו לשולחן אחר. הייתה הרגשה מאוד טובה מהעבודה המשותפת על רעיונות. בכל שולחן היה לפחות אדם אחד שידע לתרגם עברית לערבית וערבית לעברית.

שמחתי לגלות שתנועת נשים עושות שלום מוכרת הן בצד הישראלי והן בצד הפלסטיני. אני מאד שמחה שהשתתפתי בסדנה הזו כי העמקתי ידידות עם כמה פלסטינים מהגדה שכבר הכרתי במפגש אחר לפני יותר משנתיים. וזכיתי להכיר גם ערביות וערבים ישראלים/פלסטינאים שלא הכרתי קודם. אני מאמינה בערך של קשרים אישיים והכנס הזה סיפק הזדמנות מצוינת להרחבת מעגל ההיכרות.

מנשים עושות שלום השתתפו נוסף למרשה קרייזלר ולי, גם נירית אורן שטרנברג, ג'ולט קהואג'י ו…….