צוות מגוון

מגוון הקולות הוא חלק חשוב ומהותי בייחודה של התנועה. מתוך הבנה שככל שיהיו יותר שותפות לתנועה מתוך האוכלוסייה הכוללת של ישראל לתהליך קידום והשגת הסכם מדיני, כך גדלים סיכוייו של הסכם זה להיות גורם מאחד ולהיות בר קיימא, מתוך עקרון זה עולה גם אופן הפעילות של התנועה בפנייתה לציבורים השונים ובשיתופי הפעולה הנגזרים מכך.  אנחנו פונות לקהלי יעד שאינם מתחברים לתנועה באופן טבעי ומנסות לחבור אליהם על ידי היכרות, למידה  וברור משותף של  הצרכים של האוכלוסיות השונות ובאיזה אופן אפשר לפעול יחד.

 

פעילותינו ברחבי ישראל מאתגרת ונדרשת יצירתיות רבה, רגישות ויכולת הכלה גדולה.  אנחנו יוצרות את הקשר הראשוני בו, מצד אחד אנחנו קשובות לייחודיות של הקהילה / המגזר/ הקבוצה, ומצד שני מחפשות ביחד את הצרכים המשותפים לנו כנשים, תוך מתן דגש על עקרונות 1325 (שיתוף נשים במוקדי קבלת החלטות בנושאי  ישוב סכסוכים ותהליכי פיוס ושלום) והדרישה "להסכם מדיני מכבד".

 

צוות מגוון מכיל שש קבוצות הפועלות כל אחת בדרכה הייחודית:

קבוצת הדוברות רוסית

קבוצת המתנחלות / המתיישבות

נשים מישוביי הפריפריה

ישראליות מקהילת יוצאי אתיופיה

נשים מהמגזר הערבי, הדרוזי והבדואי

כמו כן, הצוות משמש אכסניה לקבוצת תא הצעירות ומשתדל לחזק ולהרחיב את הפעילות שלנו בקרב האוכלוסיות השונות.

 

הפעילות בצוות מתבססת  על ידע מקצועי של חברות התנועה, כגון הידע ביישוב סכסוכים ובמגדר, ועל הניסיון הרחב שהשגנו בעבודה בשטח מיום הקמת התנועה לפני כשלוש שנים.   למדנו שחשוב להגיע אל מקום המגורים של הנשים אותן אנו רוצות לפגוש, שיש ליצור קשר אישי תוך כדי הקשבה רגישה לנושאים המעניינים אותן ולרעיונות העולים מהן לגבי בניית פעילות מתאימה ומשותפת אתנו. גיבשנו גם מספר עקרונות לפיהם אנו פועלות. אנחנו לא מנסות "לשכנע"  אלא מחפשות את השפה האחרת והמשותפת.

 

הצוות פועל בדרכים שונות ומקיים מפגשים בישובים שונים ברחבי הארץ. אנחנו עורכות מפגשים בינאישיים עם מובילות דעה, ומנהיגות קהילה. אנחנו עורכות חוגי בית, מפגשים באולמות ציבוריים, במרכזים קהילתיים ועוד. לעיתי

Activities with women from Lod banner

ם אנחנו עורכות הקרנות של הסרט על נשות ליבריה ומנסות להעמיד  פרויקטים המותאמים לכל מקום ומקום. לדוגמא, פרויקט 'נפש כאוויה' (נפש חזקה) – תוכנית מפגשי העצמה לנשים צעירות בערים מגוונות, ערביות ויהודיות, לשם בניית תא פעילות שימשיך פעילותו באופן עצמאי למען איחוד תושבי העיר.

קבוצה נוספת שהוקמה בעיר מעורבת היא  'קבוצת סאלאם' – יוזמה משותפת של נשים יהודיות וערביות למפגש חודשי קבוע  כדי לערוך שיחות נוקבות כואבות ומקרבות. הפרויקטים בהם אנו פועלים בצוות מגוון ניתנים לשכפול בערים נוספות בהן יש אוכלוסייה מעורבת של יהודים וערבים.

ריקוד בפעילות סלט ישראלי בירושליםסוג נוסף של פעילות התפתח בדרום  –  מפגשי סלט ישראלי. מפגשים אלה מתמקדים ביישובי הפריפריה המושפעים במיוחד על ידי הסכסוך. סלט ישראלי מתקיים בין חברות התנועה לבין הקהילות השונות לעיתים בשילוב קהילות נוספות.

אנו עורכות גם מפגשי חשיבה – במתכונת מעורבת של קהילות – כדי לתת במה אחת לנשות הקהילה המשתפות מעולמן. (בהם הן מספרות למשל סיפור חיים אישי, מה גרם להן להצטרף לתנועה?  ומהם האתגרים והחסמים שהן חשות כפעילות בתנועה?) מפגשי היכרות אלה נערכו בחיפה עם המגזר הערבי, בדרום עם נשות הפריפריה מהיישובים השונים ועם  הבדואיות.

 

אחת מפריצות הדרך ההיסטוריות בתנועה הם הקשרים העדינים הנרקמים עם הנשים מהקהילה האתיופית הפעילות חברתית.  ערכנו ערב פיוס (שמגלץ – מנהיג קהילתי שתפקידו לפייס בין אנשים)  בו כשמונה נשים מובילות דעה ויזמיות חברתיות  שחשפו בפנינו את התרבות, המסורת והמנהגים של קהילת יוצאי אתיופיה, וחשפו אותנו לדרכים בהן אפשר להגיע לפיוס בחברה.ערב נגיעות תרבות ברמלה

ברוב הפעילויות הצוות מנסה להגיע להעצמה אישית של המשתתפות דרך שיח מקרב של הכלה והבנה. תהליך של חיבור ובניית אפשרות לדו קיום וניסיון לגשר על הכאב שכל קהילה וקהילה חשה ולמצוא דרך להמשיך ולעבוד יחד, להוריד את רמת הפחד מהלא מוכר ולהביא להבנה הדדית על דרך החיים של כל צד.

בנוסף לפעילות היומיומית השוטפת של הצוות, אנחנו עורכים גם פעילות פנים תנועתית. אנו מוצאות כי יש עדיין פער בין מה שאנו מכריזות עליו לבין מה שקורה לעיתים בשטח. ערכנו מפגשים רבים ושונים ברחבי הארץ על מנת להטמיע ולייצר הבנה משותפת סביב עקרון המגוון. פעילויות כאלו כללו סדנאות מגוון ברחבי הארץ ומפגשים אזוריים. כמו כן, אנו מלוות את הפעילות בתנועה ברמה אישית.

 

מהנסיון הרב שצברנו ניתן לגזור עקרונות פעולה ותנאים הנדרשים על מנת לייצר שותפות אמיתית בין נשים עושות שלום והקבוצות השונות בחברה הישראלית. כדי לאפשר פעילות מגוונית אנו זקוקות קודם כל לתודעה מגוונית. אחד הדברים המרכזיים הוא ההבנה שאנו רוצות לעשות שינוי בעולם. שאיפה זו דורשת הבנה כי אני חייבת ומוכנה להשתנות בעצמי. "תהיו השינוי שאתן רוצות לראות בעולם" (מהטמה גנדי)

 

הקשב ההדדי בין מובילות צוות מגוון, מסייע להבנה וללמידה את הצרכים והמאפיינים של הקבוצות השונות והעשרת הידע הנדרש על מנת לייצר חיבורים משמעותיים ולהשפיע על השיח המקרב שהתנועה מקדמת. "לא מדובר במסע כיבושים אלא בחיזור מתמשך" (נ. חג'ג')