בחודשים האחרונים נשים עושות שלום הישראליות ונשות השמש הפלסטיניות מקיימות הכשרה ייחודית לנשים המעוניינות להיות פעילות שלום.
בהכשרה אנחנו מתמקדות בשתי קבוצות בכל צד – מנהיגות דתיות ומסורתיות ופעילות אקלים.
שני תחומים אלו – האקלים והדת – הם קריטיים לקידום השלום, אך בדרך-כלל האוכלוסיות המעורבות בנושאים אלה אינן פועלות בהקשר של שלום. משתתפות ההכשרה מקבלות ידע וכלים והופכות בהדרגה לשגרירות של שלום בקהילות ובארגונים שלהן. ההכשרה מתמקדת במידה רבה גם בתפקיד המשמעותי שיש לנשים בקידום שלום.
בחלק הראשון של ההכשרה, שהסתיים החודש, כל קבוצה נפגשה ועבדה בנפרד, ובקרו
הפרויקט מתקיים בשותפות עם הסוכנות ההומניטרית האמריקאית United States Agency for International Development (USAID), תחת ״חוק השותפות לשלום במזרח התיכון״ (The Nita M. Lowey Middle East Partnership for Peace Act – MEPPA) שנחקק ע״י הקונגרס האמריקאי בשנת 2020. חוק זה והפרויקטים המתקיימים במסגרתו מתמקדים בהיכרות אישית ובלתי אמצעית של ישראלים ופלסטינים, על מנת לקדם את התמיכה הציבורית בפתרון מדיני לסכסוך הישראלי-פלסטיני.
לקבוצה הישראלית של האקלימיסטיות הגיעו 22 נשים מכל רחבי הארץ, בגילאי 24 -61, יהודיות וערביות. ביניהן נשים שפעילותן המקצועית מעוגנת עמוק בעשייה סביבתית, מהן אקטיביסטיות מנוסות, וגם כאלה שאכפת להן מאוד מסוגיית משבר האקלים ובעיות סביבתיות מגוונות, ומעוניינות ללמוד יותר. כולן מלאות התלהבות, אמביציה, סקרנות ורצון לפעול וליזום. אפשר לומר שהן אפילו קצרות רוח בתשוקתן ולהניע תהליכים ויוזמות. הרעיונות העולים במפגשים פורצים כמעיין נובע ומעוררים בכולנו השראה גדולה.
עד היום התקיימו ארבעה מפגשים, ובהם עסקנו בגיבוש הקבוצה. שיתפנו בחוויות ובתהליכים שכל אחת עברה ועוברת בהבנת הקשר העמוק בין משבר האקלים ובעיות סביבתיות, ובין הסכסוך הישראלי-פלסטיני (כי שני העמים חיים במרחב אחד שאינו מכיר בגבולות ובחומות הפרדה). עסקנו גם בסוגיות של צדק ואי-צדק סביבתי/אקלימי, בהשפעתן על כולנו, וביכולת שלנו למנף את ההבנה של הסוגיות האלה כדי לקדם צעדים מקרבי שלום. בנוסף, רוב המשתתפות הציגו לקבוצה בקצרה את פעילותן האישית והמקצועית, והציעו הזדמנויות הליישום הידע הספציפי שלהן לטובת פרויקטים שנוכל לקדם בתוכנית. כל זה תוך סיעור מוחות עם משתתפות נוספות, כדי לחשוב יחד על רעיונות ליישום.
בספטמבר יתחילו המפגשים המשותפים עם קבוצת האקלימיסטיות שמובילות נשות השמש, והקבוצה מצפה לכך בהתרגשות. המנחות נמצאות כעת בעיצומו של התהליך המאתגר והמרתק של גיבוש המשך הדרך המשותפת עם המנחות הפלסטיניות. כולנו, המנחות והמשתתפות, יודעות ששתי הקבוצות מגיעות מתנאי חיים, ניסיון וידע שונים אלה מאלה, ומחכות בהתרגשות לגלות איך נוכל לעבוד יחד למען המטרה המשותפת.
קבוצת המאמינות הישראלית מונה 23 נשים בגילאי 25 – 65 מרקעים דתיים מגוונים – יהודיות, מוסלמיות, נוצריות ודרוזיות. ייחודיותה של הקבוצה טמונה בשימוש בערכים ובמושגים המשותפים לכל הדתות כנושאי מפתח לכל מפגש: חסד, צדק, אמת ואהבת חינם. כל מפגש נפתח ונסגר בתפילה משותפת, מה שתורם לתחושת האחדות והכבוד ההדדי. מטרת התהליך היא לבנות בהדרגה אמון בין המשתתפות ולהבחין בפוטנציאל של הדת בכמנוע לקידום שלום. כפי שציינה יותר ממשתתפת אחת, "אנחנו מאמינות באמונותינו וזו בזו". המנחות שימשו כמודל לאמון זה, ושימשו בכך השראה לתהליך כולו.
התהליך שעברה הקבוצה עודד התבוננות ביקורתית על הדת, הרחבת אופקים ביחס לעצמי ול"צד השני", כמו-גם היכרות עמוקה עם נרטיבים שונים הקשורים לסכסוך. דגש מיוחד הושם על פיתוח הקשבה אמפתית, מציאת חמלה אמיתית כלפי האחר והבנת החשיבות של עבודה משותפת. בתוך כך, מתמקדת ההכשרה גם בבניית אמון בתוך החברה הישראלית המפולגת ומחזקת את הכוח הטמון בדת כערוץ לבניית גשרים ויצירת הבנה הדדית, לא רק בין ישראלים לפלסטינים, אלא גם בתוך כל אחת מהחברות. המשוב מהמשתתפות היה חיובי ביותר, והעיד על תהליך משמעותי שפתח בפניהן נקודות מבט חדשות ורבות ערך.
אנו מחכות בקוצר רוח לתחילת החלק השני של ההכשרה, שבו כל קבוצה תיפגש עם הקבוצה המקבילה בצד הפלסטיני, גשרים ימשיכו להיבנות ויוזמות משותפות יצאו לאוויר העולם.
אנו מלאות הערכה למנחות הנפלאות של הקבוצות של נשים עושות שלום, שמובילות את הקבוצות בתהליך המורכב וברגעים מאתגרים ומרגשים כאחד: ראיפה חכרוש ופיטה פלאח, המנחות של קבוצת המאמינות, ומונא שהין וורד סלדינגר, המנחות של קבוצת האקלימיסטיות. תודה גדולה גם לנטע קינד, שמרכזת את ההכשרה במקצועיות רבה.