שולמית (שולה) בוחבוט: החשש לאבד את הדמוקרטיה הפך אותי לאקטיביסטית

 

רק שנה מאז הצטרפותה לנשים עושות שלום, ושולה בוחבוט כבר מכה גלים בשטח.
שולה, תושבת מעלות, אם לארבעה, נולדה בקזבלנקה, מרוקו, למשפחה בת עשרה ילדים. בת 10 הייתה כשהמשפחה עלתה לארץ, היישר למעלות. בגיל 14 עברה ללמוד בתיכון בן שמן; בצבא שימשה כקשרית; יש לה תואר ראשון בחינוך וספרות כללית ותואר שני במדיניות ציבורית, שניהם מאוניברסיטת תל אביב. מלבד זאת היא עוסקת בפיסול ובקולנוע: סרט תיעודי שיצרה והפיקה' רסיסי מחזור 1965, הוקרן החודש בהקרנת בכורה בפסטיבל דוקאביב גליל מעלות תרשיחא.

בסיום לימודיה האקדמיים חזרה למעלות, "כדי לתרום" היא אומרת. כאן נישאה ליוסי, בעלה, והקימה משפחה. במשך 25 שנים שימשה בתפקידים ציבוריים בחינוך, בעמדות ניהול ופיקוח: הייתה מפקחת על ביקור סדיר ומניעת נשירה במחוז חיפה, מנהלת אגף שחר במעלות, מנהלת מחלקת החינוך במעלות ומפקחת רשותית במינהל חברה ונוער במחוז חיפה. כיום היא עובדת בסטארט-אפ טכנולוגי-חינוכי לבית עמותת תפוח. בין לבין התמודדה בבחירות המוניציפליות במעלות, עם רשימה שהקימה בעצמה (נשים וצעירים).

שולה מגדירה את עצמה כ"נחשונית אקטיביסטית", כזו שמקדימה לזהות בעיות בחברה וסוחפת איתה אחרים כדי להעלותן לתודעה הציבורית, להיאבק, להפגין, לפעול לשינוי. כך עשתה, למשל, נוכח הסכנה להידרדרות הדמוקרטיה (ראש ממשלה בפלילים, פרשת הצוללות ועוד..). היא הובילה פעולות מחאה על הגשרים בצפון, ביפה נוף, במשך שנה שלמה בימי הקורונה, וארגנה את צעדת "בלפור-מעלות תרשיחא" בהשתתפות 500 איש. החשש לאבד את הדמוקרטיה, היא אומרת, הפך אותה מפסיבית לאקטיביסטית.

לנשים עושות שלום הגיעה בעקבות הזדהות עם המסרים הקוראים לדרך אחרת – די למלחמה, די למבצעים צבאיים ולאלימות, כן לחלופות מדיניות תחילה, הידברות, הסכמות מדיניות ושלום. פעולתה הראשונה במסגרת נשים עושות שלום הייתה הצטרפות לקמפיין ההתרמה (2021). היעד, היא מספרת, היה 1500 ₪ והיא גייסה 24000 שח. להפתעתה התחוור לה שכל התרומות שהשיגה היו מנשים שאינן חברות התנועה. והיא שאלה: למה אינן חברות בתנועה? וגם: איך אפשר לגרום להן להצטרף? השאלות האלה הביאו אותה לעשות מעשה וליזום את "כנס ההתעוררות" שהתחיל בעכו במסע השלום 2022. המילה בה בחרה, "התעוררות", היא רבת משמעות: לעורר, להעיר, להתעורר, להקיץ נרדמים… הכנס נחל הצלחה, והשתתפו בו 400 נשים.

תוצאות הבחירות שנערכו החודש מדרבנות אותה למנף את המצב: "דווקא עכשיו, אסור להרגיש הקטנה ונחיתות" היא אומרת, "להיפך, צריך לפעול בכל הכוח ובכל מקום – ברחוב ובסימטה, בגבעה, בעמק ובהר וכמובן בכנסת… זה הזמן לעבור מ"התעוררות" ל"מהפכה"!
שולה מעידה על עצמה שהיא מביאה לתנועה תפיסה מחשבתית מחוץ לקופסה, רעננה ומחדשת.
יש באמתחתה רעיונות רבים להגברת הניראות של נ נשים עושות שלום בציבור ולהרחבת מעגל המתפקדות, והיא מתחילה קרוב לבית: בימים אלה היא פועלת לעורר מחדש את תא התנועה במעלות, ולגייס מצטרפות חדשות.