צוות פרויקטים / טניה הרכבי ועטרה לוי

צוות פרויקטים הוא אחד מצוותי השירות המקצועיים של התנועה שמטרתו ליזום ולגבש פרויקטים ארציים ואזוריים, שנתיים ו/או קצרי טווח – שיתרגמו את מטרות התנועה לעשייה ופעילויות,  ויקדמו את היעדים האסטרטגיים והמסרים של התנועה.

צוות פרויקטים של תנועת נשים עושות שלום פועל בשני ערוצים עיקריים:

  1. 1. יוזם אירועים גדולים וארציים או מקבל לבצע ולמנף רעיון ארצי גדול שעולה מהשטח או מצוות ההיגוי, בשיתוף השטח והצוותים המקצועיים הרלוונטיים ובאישור צוות ההיגוי. אירועים "גדולים" או "אירועי דגל" שנתיים, עולים לצוות המאה, ועוברים תהליך של  דיון ואישור, על פי מודל קבלת החלטות של התנועה, ובהתאמה לתכנית האסטרטגית שגובשה לאותה שנה.
  2. כגון:
  3. רכבת השלום לשדרות; מסע התקווה; צום איתן; מסע השלום; מיצג 'שלום זה אפשרי' בחוף יפו; פרויקט הצמתים; עמידה של נשים מכל הארץ בימי שני מול כנסת בקריאה לקדם הסכם מדיני (אירוע שהתפתח יותר מאוחר ל"כנסת נשים", שבו נמצאות נשים עושות שלום בתוך המשכן כל יום שני); עמידה מול משרד הביטחון 50 יום לציון ימי המלחמה בעקבות דוח צוק איתן, בקריאה לחלופות מדיניות; רכבת השלום לבית שאן; יום האשה הבינלאומי; יום השלום הבינלאומי; "כנסת נשים"; "יום סגריר" – התארגנות לימי מצב חירום; אוהל האמהות; יום האחדות ומצעד הקווילטים; פודקאסטים; כנס נשים בינלאומי ראשון לנושאי שלום וביטחון; פרויקט הדוכנים; פרויקט ה 100 אלף; וכד'.
  1. 2. מתפקד כצוות שירות מקצועי לעזרת השטח ולמינוף פרויקטים של השטח, לסיוע ברעיונות שעולים מצוותי השטח או מצוותים מקצועיים אחרים, או מחברות שטח. חברות צוות פרויקטים מסייעות בחשיבה ובגיבוש ההצעה ובכל צורך שעולה מהיוזמים – סיוע בהכנת כרטיס פרויקט, הנחייה לכתיבת כרטיס פרויקט, הכנת תקציב, סיוע והנחייה בגיבוש ובהכנת התכנים לאירוע ובהבאת מרצים אורחים, וסיוע בלוגיסטיקה וציוד מכל סוג וצורך. כרטיסי הפרויקט מועברים לצוות ההיגוי לאישור.
  2. כגון:
  3. אירועים מקומיים של קידום מעמד האשה; אירועים מקומיים ליום האשה; פאנלים מקומיים לדיון בנושאים של נשים, שלום וביטחון; חוגי בית; הקרנת הסרט על נשות ליבריה ופאנל או דיון בעקבותיו; אירועים ישוביים גדולים למינוף התנועה, לאורך מסע התקווה ומסע השלום; מעגלי שיח במקומות שונים; אירועי הזדהות עם תושבי וואדי ערה; דרום אדום; נטיעות בדימונה; טקס נטיעות מיוחד בערד להנצחתו של סמל רון יצחק קוקיא ז"ל; טוב לחיות בעד ארצנו בתל חי וכפר גלעדי; כולנו עוטף עזה – אירוע להזדהות ולסולידאריות עם תושבי הדרום; ועוד ועוד.

עקרונות פעולה מרכזיים של צוות פרויקטים, מונחים ונובעים מרמת החיבור וההתאמה של הפרויקט המוצע אל היעדים האסטרטגיים של תנועת נשים עושים שלום  

כל רעיון שמגיע אל שולחן הצוות, נבדק, נבחן ונדון, לאור היעדים האסטרטגיים של התנועה, באיזו מידה מקדם הפרויקט חלק מהיעדים או את כולם. מה בפרויקט מקדם את עקרונות התנועה, מה מקדם את החדרת המסרים והרחבת הקהלים המגווניים הנחשפים, מה מקדם מודעות ציבורית, מה מקדם שילוב קהלים מיגווניים, מה מקדם השפעה על מקבלי החלטות לדיון בחלופות מדיניות ולקידום הסכם  מדיני.

מה ועד כמה פונה אל אוכלוסיות מרכז וימינה,  מה מהפרויקטים מקדם שילוב נשים בקבלת החלטות מדיניות ובנושאי ביטחון, ברוח 1325.

מה טעון התאמה ושיפור – לפני שמתגבש לכרטיס פרויקט.

מי הם הצוותים המקצועיים האחרים שראוי להיוועץ בהם ולשתף איתם פעולה. קבלת התייחסות ואישור מצוות ההיגוי לגבי ביצוע הפרויקט ותקציבו.

מי אנשי הקשר בצוותים המקצועיים האחרים שאיתם נעבוד בתיאום, לקידום וביצוע הפרויקט.

דרכים ותהליכים בעבודת הצוות:

צוות פרויקטים נפגש באופן סדיר לאורך השנה, כל שבועיים. מקיימים ישיבות פנים אל פנים, ולסירוגין, ישיבה באמצעות הזום. בנוסף, מזמנים ככל הנדרש תתי צוותים, באופן תכוף יותר, כשפרויקט דורש עבודה יותר אינטנסיבית או מתקדם למועדי ביצוע.

הצוות מקיים ישיבה על כל הפרויקטים המוצעים, ומקיים סדרי עדיפויות וסדרי דחיפות לפי שיקולים שונים. יש פרויקטים שעולים בראשית שנת העבודה בתכנית העבודה, ויש פרויקטים שעולים וצומחים תוך כדי שנת העבודה מתוך צרכים של מציאות משתנה, וצוות פרוייקטים וצוותים אחרים, חייבים להיות מוכנים וגמישים להיענות לצורך העולה, במידה ועונה ומקדם את התכנית האסטרטגית.

לכל פרויקט שהוחלט על ביצועו, ממונה / מתנדב מלווה או מוביל פרויקט או תת צוות להובלת וליווי הפרויקט.

בכל זמן נתון, ללא קשר למועדי הפגישות, אפשר לקיים התייעצות עם חברי הצוות, לגבי כל פרויקט ופרויקט, גם אם ארצי וגם אם אזורי או יישובי. במקרים מסוימים מבקשים להתייעץ או לקבל תיגבור של אנשי צוות נוספים שיכולים לעזור בהיבטים שונים.

בפגישות הצוות, מקיימים דיווח ועדכון על מצבו של כל פרויקט ופרויקט, על מצב התקדמותו, איפה נתקל בקשיים, איפה צריך עזרה ותיגבור, ובוחנים שוב את מידת ההתאמה ליעדים שנקבעו, והאם התקבלו כל האישורים הנדרשים ובאיזו מידה עומד בתקציב.

דוגמה לתהליך עבודה משותף של  השטח וצוות פרויקטים

דוגמה מהימים האחרונים: צוות אשכול אופקים והעוטף, החליט לעשות אירוע התומך בתושבים בעוטף עזה  כדי להתריע על המצב המתמשך והבלתי נסבל, ויצא בקריאה חזקה למקבלי ההחלטות, מתוך השטחים השרופים: "חלופות מדיניות = חיים בביטחון"; "מצמיחות תקווה – משנות מציאות"; "רק פתרון מדיני יביא תקווה וביטחון לאזור". התקיימו כמה פגישות של צוות פרויקטים בהחלטה שנפעל עם צוות העוטף-אופקים-אשכול, לפי הצרכים שלהן ובהובלתן, ניתן את כל הסיוע האפשרי, בלוגיסטיקה, בייעוץ, בהפקה, בתכנים ובתיקצוב. נקבע תת צוות של פרויקטים לסיוע לצוות העוטף. התקיימו ישיבות וסיורים בשטח ושיחות וועידה בין אנשי השטח ונציגות של צוות פרויקטים. התקבל אישור מצוות ההיגוי לסייע במימוש האירוע. צוות פרויקטים, וצוות שיווק מתכלל וצוותים אחרים של התנועה, יחד עם צוות נשות העוטף אופקים ואשכול, החלו לעבוד בצוותי פעולה – חלק דאג לבקשת כל אישורים לאירוע, צוות פרויקטים, יחד עם קבוצת נשים מקומיות, בדקו את המיקום המתאים לקיום האירוע. צוות אחר בדק את הצד הלוגיסטי, כסאות, הגברה, צילום, פרסום, גיוס ופרסום בין כל נשות השטח של התנועה וכו', וצוות נוסף עבד על התוכן. יש היענות גדולה מאד של נשות התנועה וכולנו שותפות ושותפים לקריאה "רק פתרון מדיני יביא תקווה ובטחון לאזור", שתתקיים בתל ג'מה ליד קיבוץ רעים, ביום חמישי ה 28.6.18, בתקווה שתגיע עד לחדרי חברי הקבינט והממשלה.

הרחבה ופירוט של כמה מהפרויקטים, לדוגמה:

צוות פרויקטים התחיל את פעילותו בפרויקט הראשון שהיה רכבת השלום לשדרות (נובמבר 2014), רכבת שהובילה נשים מכל הארץ לשדרות לטקס ההשקה הרשמית של התנועה. כאלף נשים הגיעו לאירוע והיה מרגש ביותר לראות את הנשים בלבן עולות בתחנות השונות לאורך הדרך.

פרויקט ארצי אחר היה יום האישה הבינלאומי (מרץ 2015) וצעדת ירושלים בה צעדנו מעל  3000 נשים לכיוון הכנסת כדי לבקש ולדרוש מחבריה לפעול למען השגת הסכם מדיני .

פרויקט נוסף שהצוות עסק בו היה פרויקט הצמתים: בכל יום שישי חברות התנועה עומדות בצמתים שונים בארץ כדי להעלות את המודעות לתנועה ולנושא הסכם מדיני. פרויקט זה התפתח לפרויקט סעו לשלום המתקיים אחת לחודש במועד קבוע, ב-150 צמתים מאילת ועד קריית שמונה, באותה השעה, עומדות מאות נשים בלבן וטורקיז, עם שלטים של "מרכז ימין ושמאל דורשות הסכם מדיני" ושלטים נוספים עם המסרים המרכזיים  של התנועה.

לציון שנה למלחמת 'צוק איתן', הוקמה סוכת, צום איתן (קיץ 2015) ליד ביתו של ראש הממשלה, בנימין נתניהו, הבית ברחוב בלפור, בה צמו חברות התנועה במשך 50 יום כאורך ימי המלחמה. המטרה היתה להעלות את נושא קידום הסכם מדיני ולבקש ולתבוע מנבחרי העם שיקדמו פתרון מדיני המכבד את שני הצדדים ולשילוב נשים בתהליכי קבלת החלטות מדיניות, לפי החלטת האו"ם 1325 למציאת פתרון לסכסוך. לסוכה הגיעו נשים מכל הארץ והסוכה הפכה למקום עלייה לרגל בו ביקרו חברי כנסת, אנשי ציבור, ועוברי אורח. התקיימו שיחות ודיונים, והצטרפו אמנים לקבלות שבת. בערב סיום הצום, התקיימה עצרת מרשימה בהשתתפות כ-5000 אנשים.

בשנת 2016, בסוכות, הפרויקט הארצי הגדול היה צעדת התקווה שהחלה בראש הנקרה ועשתה דרכה לירושלים במשך 14 יום. הצעדה עברה כל יום באזור אחר וביום האחרון של הצעדה, הצטרפו לצעדה ב"קאסר אל יהוד" כ-1000  פלסטיניות שהגיעו באוטובוסים בחסות ובאישור הרשות הפלסטינית. היום הזה היה מרגש והרבה דמעות זלגו במשך החוויה המיוחדת הזו. בסיומו – צעדו ברחובות ירושלים כ-20,000 נשים לבושות לבן וטורקיז, וסיימנו בעצרת גדולה מול בית ראש הממשלה, כשאורחת הכבוד היתה גב' ליימה גבואי, כלת פרס נובל לשלום מליבריה, לשנת 2012.  

הצעדה הסתיימה בירושלים, ובעקבותיה החלה עמידה שבועית של חברות התנועה מול הכנסת כדי להזכיר לנבחרינו שעליהם לחפש פתרונות מדיניים לסיום הסכסוך ולשתף נשים בקבלת ההחלטות על פי החלטת האו"ם 1325.

פרויקטים נוספים נתמכו על ידי הצוות, בהם אירוע חנוכה ביפו, נטיעות ט"ו בשבט בדימונה ורכבת השלום לבית שאן.

אירוע בולט אחר ב-2017 – עמידה נחושה של משמרות נשים במשך  50 יום מול משרד הביטחון בקריה בתל אביב בעקבות פרסום דו"ח מיוחד של מבקר המדינה על מבצע "צוק איתן", בו היתה ביקורת קשה על כך שלא נדונו חלופות מדיניות לפני יציאה למבצע צבאי.

בשנת 2017, מראש השנה ועד סוכות, הפרויקט הארצי הגדול היה מסע השלום שבו השתתפו כ-30,000 נשים כולל 3000 נשים פלסטיניות שהגיעו לאוהל הגר ושרה ליד ים המלח. המסע שנמשך שבועיים עבר בישובי הפריפריה, בדרום ובצפון, בערים, בקיבוצים ובמושבים, בישובים ערביים ובישובים בדווים. בכל יישוב התקיימו אירועים מקומיים ואירועי שיא עם נשים עושות שלום לבושות לבן וטורקיז, וקוראות לחברי הממשלה וחברי הכנסת לדון בחלופות מדיניות ולחתור להסכם מכבד ומכובד בין שני הצדדים.

אירוע נטיעות להנצחתו של סמל רון יצחק קוקיא ז"ל שנרצח באירוע טרור בערד התקיים בט"ו בשבט 2018 בערד.

אירועי יום האשה הבינלאומי במרץ 2018, בשוק מחנה יהודה בירושלים, וקריאה לממשלה לכבד את החלטת האום 1325 לשילוב נשים בקבלת החלטות מדיניות וביטחוניות, בגן סאקר בירושלים.

כיום הצוות עוסק בהכנות ותמיכה בפרויקטים נוספים, כמו:  כנס נשים בינלאומי לשלום וביטחון, יום השלום הבינלאומי, קולולום, פודקסטים, אוהל האימהות, שהוקם מול הכנסת עם פתיחת מושב הקיץ של הכנסת ויישאר שם עד לסופו של מושב הקיץ, ואירועי הזדהות וסולידריות עם תושבי הדרום, בקריאה נחושה לממשלה – רק חלופות מדיניות – יביאו להסכם מדיני, לתקווה ולביטחון לכל הצדדים.

חברות/ים בצוות פרויקטים:

רכזת הצוות: יעל אדמי (הרכזות היוצאות – ענת הראל וארנה אדורם, ממשיכות לפעול בצוות)

יעל שטיימברג, אורלי כהן, רויטל יוגב, טניה הרכבי, מנחם לב, נאווה לוין, ענת הראל, עטרה לוי, ארנה אדורם, חיה רווה, חגית לביא, רונית קמאי, לילי ווייסברגר, יואל אדמי, יעלה רענן, מאירה ארגמן, נינה איזקוב.

סיימו לאחרונה  – ענת שפיר (עברה לריכוז צוות שיווק מתכלל) ויעל קובו (עברה לצוות הפקת הכנס הבינלאומי)