צוות שיח מקדם – מה, למה, איך…/ דבי פרוש, אורה המר ודורית שחר

שפה היא כלי ראשוני ליצירת הבנה, קשרים ושיתופי פעולה בכל מקום בחיינו. בתנועת נשים עושות שלום אנחנו מנסות לדבר בשפה אחרת: שפה המדגישה את החיובי ואת החיבור בינינו, שפה המנסה לתפור את מגוון הקולות לרקמה אחת. זה שינוי תרבותי, זו שפה חדשה ואין לה עדיין את כל המילים, לא כולן מבינות אותה, היא לא תמיד טבעית לנו שכן אנחנו רגילות לדפוסי דיבור אחרים.

אם סיפרת, למשל, שאת חברה בתנועת נשים עושות שלום והתגובה הייתה "אין לכן סיכוי", איך תגיבי? אולי תרצי לשכנע או להתווכח? שיח מקדם מציע משהו אחר – אפשרות להגיב בסקרנות ולומר: "למה את חושבת כך? מאיפה באה הפסימיות שלך?" שאלות

פתוחות מאפשרות להבין מה באמת חשוב לאדם הנמצא מולך. הן  יוצרות שיח משמעותי יותר שיכול להביא להבנה, חיבור ולאפשרויות שיח חדשות.

אתגר נוסף העומד לפנינו הוא המשמעויות השונות שיש למילים אצל אנשים שונים ובתרבויות שונות. למשל, כאשר משתמשים במילה "שלום" למה הכוונה? האם יש אנשים שהמילה מאיימת עליהם? בתרגול השפה החדשה אנו מנסות לברר קודם כל את משמעות המילים אצל הצד השני כדי לדעת שאנו מבינות אחת את השנייה.

שפה חדשה זו חשובה למטרה של כולנו בתנועה. אם נלמד לדבר בה בתוך התנועה, נוכל להתחיל ולדבר בה גם כלפי חוץ וכך נוכל להביא מעגלים נוספים של הבנה ורצון לשלום במקום התנגדות ופילוג. תקשורת חיובית, מחברת ומכבדת, מאפשרת למשתתפות להתקדם בשיח תוך ביטוי אותנטי של כל אחת מתוך הקשבה וסקרנות להבנת הצרכים והכוונות הטובות  של כל הדוברות (מבלי להיכנס למעגלי התקפה והתגוננות).

צוות שיח מקדם, בריכוזן של דבי פרוש ואורה המר, הוקם במטרה לתרגל וליישם תקשורת מכבדת ומועילה זו על מנת לקדם את עקרונות התנועה, בין היתר, באמצעות הנחיית שיחות וסדנאות, במפגשי פנים אל פנים ובמפגשי zoom וירטואליים. הצוות נותן מענה לשאלות כמו: איך לדבר ולהקשיב? איך לקדם מטרות דרך השיח? איך להיזהר מלפגוע אחת בשנייה?

אנחנו מאמינות ששיח הנעשה מתוך הקשבה אמיתית והבנת צרכי הזולת, יביא לסביבה בטוחה ומכילה יותר המניחה את הכוונות הטובות של האחר. תקשורת מכבדת בין חברות התנועה והקהילות והרשויות בהן אנו פועלות, תביא לסובלנות, הידברות ופעילות בדרכי שלום.

ולכן אנו בצוות מקדם מאמינות ששיח מקדם יוכל להביא לשיפור מתמיד ביחסים ובתקשורת ישירה ובכלי המדיה השונים כלפי פנים וכלפי חוץ, לדיאלוג אמיתי מתוך סקרנות ולמידת צרכי האחר, לפיתוח עזרים בנושא שיח, ואנחנו מקוות שנוכל להוות כתובת זמינה ומקצועית אליה יפנו במקרי תקשורת מאתגרת בין אם בין בודדות, בין צוותים או בין קבוצות.

 

אירוע מרחב אמנויות