תנועת נשים עושות שלום היא תנועה שטוחה, כלומר, תנועה שאינה היררכית. המבנה של תנועה שטוחה הוא אחת החוזקות המשמעותיות של התנועה וגם אחד האתגרים שלה. למה חוזקה? כי הידיעה של כל אחת ואחת מהפעילות בתנועה שיש לקול שלה משקל, ושהיא יכולה לפעול ולהשפיע בכל מקום בו תבחר, הוא אחד הדברים שמאפשרים לנו להיות התנועה הפעילה ביותר היום בארץ כשכל הפעילות שלנו פועלות בהתנדבות. ומדוע אתגר? כי מטבע הדברים, בתנועה ששואפת להיות הכי רחבה ומגוונת שאפשר, יש ריבוי קולות, דבר שאמנם מאפשר יצירתיות ומציאת נקודות מבט חדשות אך גם מביא לעתים לדיונים סוערים ומחייב פתיחות וגמישות רבה.
התנועה שלנו מונה היום מעל 40,000 חברות, מתוכן כאלף פעילות בשטח, שמתוכן כ-230 חברות ב"צוות המאה" – מעין צוות היגוי מורחב שבנוי מנשים שפעילות ברמה גבוהה. אחד התפקידים של צוות המאה הוא לבחור את רכזות ההיגוי, אשר מכהנות בתפקיד שנה וכמו שאר פעילות התנועה, פועלות גם הן בהתנדבות. במאמר זה אני מבקשת להכיר לכן את צוות ההיגוי.
תפקיד צוות ההיגוי מוגדר כ"תכלול" של כלל הפעילויות בתנועה, אחריות על תקציב התנועה וחלוקת המשאבים. חברותיי, היאם טאנוס, אריאלה גניגר ואני, קיבלנו בנובמבר שעבר את אמונן של חברות צוות המאה ונבחרנו לתפקיד. ידענו שיהיה מורכב ושידרוש מאתנו הרבה זמן, אבל עד שלא צללנו פנימה, לא הבנו את רמת המחויבות של התפקיד. הרגשנו שנפלנו לתוך מים עמוקים, כשאנחנו שחייניות לא מנוסות ובלי מצופים. הסתבר לנו שהמילה הקצרה "לתכלל" נושאת בתוכה פעלים רבים, כגון: לסנכרן, לתאם, לרכז, לבזר, לתמוך, לסייע, לפתור בעיות, לפתור משברים, לקבל החלטות, לדווח, לשמור על שקיפות, לשמור על התנועה, לשמור על חברות תנועה, לקבל ביקורת, להיות זמינה, ועוד ועוד ועוד…
התפקיד הוא תפקיד של 24/7, כי לשמחתנו זו תנועה ענקית ומאוד פעילה. פעילות מרובה דורשת הרבה תיאומים וקבלת החלטות, ותפקיד רכזות ההיגוי הוא בין השאר להחליט על איך יתקבלו ההחלטות, האם אנחנו נחליט או שניצור ועדת אד-הוק למשימה ספציפית? או אולי נבקש מאחד הצוותים המקצועיים להחליט…? כדי לשמור על "שטיחות" התנועה חשוב שלא ייצבר יותר מדי כוח בידי אף גוף, ולכן גם רכזות ההיגוי צריכות לבזר סמכויות ולהתייעץ עד כמה שאפשר עם הצוותים הרלוונטיים.
בואו ואתן לכן דוגמה. כשהתחילו ההפגנות לאורך הגדר בעזה עלו קולות בתנועה שקראו לפעילות מיידית בקרבת הגדר, וקולות אחרים אמרו שפעילות ליד הגדר כמוה כהבעת אי אמון בצה"ל ובשום אופן לא מקובלת, אז מה עושות? יש לחץ זמן, יש לחצים פנימיים כי הדבר בנפשן של כולנו, וכולן מצפות מצוות ההיגוי שיגיד איך מתקדמות. בשכונה המשוגעת שלנו, דוגמאות מעין אלה עולות חדשות לבקרים. מעבר השגרירות לירושלים, חוק הלאום, עפיפוני התבערה, השתתפות באירועים ציבוריים שונים ועוד ועוד… התפקיד שלנו סביב האירועים האלה הוא לכנס צוותי אד הוק או פורומים מקצועיים שבהם חברות נשים המייצגות את כל הקולות בתנועה, וצוותים אלה מקיימים תחקירים ודיונים פנימיים ומגיעים להחלטה שמחייבת את חברות התנועה. חברות הצוותים חייבות להשתמש בכל כלי השיח שלנו, הקשבה רדיקלית, פתיחות, גמישות ונכונות לפשרות. כלי השיח שאנו מקוות שיקנו לנו יום אחד הסכם מדיני… מאתגר מאוד, מרתק ומלמד.
צוות ההיגוי נדרש לראייה מערכתית כמו גם ליכולת בינאישית לשם פתרון בעיות אישיות, בינאישיות ומערכתיות. הרכזות לא חייבות להיות מעורבות בכל מה שקורה בתנועה אך עליהן להיות ערות למתרחש; להלך הרוח, למיזמים שתופסים תאוצה, לדיונים קשים שדורשים מסגרת שתכיל את הבדלי הגישות והדעות ותביא את הדיון למקום של החלטות אופרטיביות, להתערבות בינאישית כשצריך, ועוד. אנחנו צריכות להחליט כל יום אם הכסף המוגבל שיש לנו ילך לכאן או לשם, ואיך לתת רוח גבית ולאפשר למקסימום פעילויות להתרחש, תוך ניהול תקציב אחראי.
לפני שנה, בניגוד לשנים קודמות, נבחרו 3 רכזות חדשות במקום 4. אחרי מספר חודשי עבודה הרגשנו שזה גדול עלינו וביקשנו תגבור. ואכן, אחרי קיום בחירות אמצע, הצטרפו אלינו שתי חברות צוות חדשות ונפלאות: אורנה אשכנזי ויעל ברוידא, שקפצו למים בצורה מדהימה ואפשרו לנו להמשיך ולעמוד במשימות הרבות מעבר להקלה המשמעותית שבחירתן הביאה לנו, קיבלנו עוד מתנה: רציפות בעבודת הצוות. ולמה הכוונה? עכשיו, כשאריאלה היאם ואני עוזבות, אורנה ויעל, שכבר הפכו לשחייניות מעולות נשארות, והן יהוו את הרפסודה היציבה שתעזור לרכזות החדשות שנבחרו: נאדיה יונס וענת נגב, ללמוד לשחות בבטחה. וכך יקרה שוב בעוד חצי שנה ושוב בהמשך. הדבר מאפשר מעבר חלק יותר בזמן תחלופה של צוותי ההיגוי, לטובת הרכזות ולטובת התנועה.
לסיכום, התפקיד דורש נתינה ענקית אך גם מאוד מתגמל. והינה מספר ציטוטים מרכזות לשעבר וכמעט לשעבר:
"בשנה כרכזת היגוי למדתי יותר מאשר בשמונים סדנאות להתפתחות אישית"
"אני מרגישה שזו הייתה זכות גדולה והתעצמות אישית באופן שלא יתואר"
"יש למידה יומיומית ומקבלות המון. למרות כל הדאגות והמורכבות זו חוויה שמגיעה פעם אחת בחיים"
"זהו התפקיד הקשה ביותר שעשיתי בחיי ואני מברכת על כל רגע. זו זכות אדירה להיות בלב העשייה של תנועה כל כך משמעותית שפועלת למטרה הכי חשובה שיש. אני ממליצה בחום לכל מי שמשוגעת מספיק לקחת כזו משימה על עצמה".
אנחנו מודות על ההזדמנות שניתנה לנו לעבוד עם כל המתנדבות המופלאות של התנועה – נשים חזקות, חכמות, מחויבות, בעלות לב ענק ונכונות להקשיב ולהשתנות, ומברכות מכל הלב את הצוות הממשיך/חדש: אורנה אשכנזי, יעל ברוידא, נאדיה יונס וענת נגב. אנחנו בטוחות שתעשו עבודה מעולה!