מי אנחנו נשים עושות שלום
תנועת נשים עושות שלום קמה בקיץ 2014 לאחר מבצע צוק איתן.
היא תנועת השטח הגדולה ביותר בארץ הפועלת לכינון הסכם מדיני מכבד ומונה היום מעל 45,000 חברות וחברים.
מטרת התנועה
להביא לסיום הסכסוך הישראלי פלסטיני באמצעות הסכם מדיני מכבד, לא אלים ומוסכם על שני הצדדים, בהשתתפות נשים ממגוון קבוצות האוכלוסייה בישראל, בהתאם להחלטה 1325 של האו"ם
התנועה איננה מפלגתית וחברות בה נשים ממגוון הקהילות בחברה הישראלית: ימין, מרכז ושמאל, דתיות וחילוניות, יהודיות, ערביות, דרוזיות ובדואיות, צעירות ומבוגרות, מרכז ופריפריה. התנועה איננה מצדדת בפתרון כזה או אחר לסכסוך.
בתנועה אלפי מתנדבות הפועלות במבנה של עשרות צוותי שטח ולצידם צוותי שירות מקצועיים בתחומים כמו קשרי ממשל, קשרי פנים, קשרי חוץ, תקשורת, דיגיטל, פרוייקטים, אסטרטגיה, מגוון ועוד.
עושות שלום יום יום
במשך שנות פעילותנו קיימנו אלפי אירועים בכל רחבי הארץ בהשתתפות אלפי אזרחיות ואזרחים. אנו מקיימות חוגי בית ומעגלי שיח, מקרינות את הסרט על מאבקן המוצלח של נשות ליבריה למען השלום, עומדות בעשרות צמתים בכל רחבי הארץ, משתתפות בפאנלים ובכנסים, מקיימות קשרים עם חברי כנסת ואישי ציבור, ומשתתפות בדיונים שונים בוועדות הכנסת.
עושות שלום בגדול
בנובמבר 2014 השקנו את התנועה בנסיעה של 1000 נשים ברכבת לשדרות. בחורף 2015 הקפנו את הכנסת עם 3000 נשים בקריאה ליוזמה מדינית. בקיץ 2015 במלאת שנה לצוק איתן הקמנו את אוהל צום איתן מאות נשים -הגיעו לצום במשך 50 יום ליד בית ראש הממשלה ורבות אחרות הגיעו לתמוך. בקיץ 2016 קיימנו את צעדת התקווה. עשרות אלפי נשים וגברים מכל הארץ צעדו במשך שבועיים מצפון הארץ לירושלים -
ובמקביל התקיימו אירועי תמיכה בכל העולם. ביוזמת התנועה הקימו חברות כנסת את שדולת הנשים למען שלום ובטחון. במאי 2017 כאשר הנשיא טראמפ ביקר בארץ הפקנו שלט אנושי ענק Ready for Peace ובאוקטובר 2017 קיימנו את מסע השלום, מסע של שבועיים בכל רחבי הארץ.
ב- 2018 הקמנו את אוהל האמהות מול הכנסת לאורך כל מושב הקיץ של הכנסת ושם קיימנו דיונים ואירחנו חברי כנסת, מובילי דעה ואישי ציבור, יזמנו מעגלי שיח אזוריים באירועי מחצלות אולגה ורמת-גן. ב-20 בספטמבר 2018, יום השלום הבינלאומי, ארגנו אירוע גדול בו צעדו אלפי צעדו משער יפו לגן העצמאות בירושלים. הצעדה הסתיימה בשירת המונים ובטקס מרגש.
עם פתיחת מושב הכנסת האחרון, יזמנו את הצעת חוק חלופות מדיניות תחילה - חוק שיחייב את מקבלי ההחלטות – בשגרה ובחירום – לבחון חלופות מדיניות לפתרון הסכסוך, ולהפנות משאבים של זמן, קשב וכוח אדם לחיפוש פתרונות מדיניים: הצעת חוק חלופות מדיניות תחילה, זוכה לתמיכת מומחים ואנשי ציבור רבים.
בנובמבר 2018 קיימנו את הקונגרס הבינלאומי של נשים עושות שלום "הסרת חסמים בדרך לשלום במזרח התיכון", בו השתתפו מאות צעירים, ששמעו מגוון דוברים מרתקים. לפניו התקיים האקתון למציאת פתרונות לחסמים אלה, בו השתתפו כ-50 צעירים וצעירות מכל הארץ.
בקיץ 2019, צעדנו שוב מהצפון ועד שדירות במסע התקווה 2019, בקריאה "לא מוותרות על הדרום, לא מוותרות על הביטחון, לא מוותרות על עתיד ילדינו.
ב-2019, לאורך שני סבבי הבחירות הראשונים, דרשנו להעלות את הנושא המדיני על סדר היום של הבחירות וכן לקדם ייצוג הולם של נשים בכל המפלגות. במהלך אותה שנה גם ערכנו הכשרה לחברות התנועה במטרה להעמיק את הידע לגבי החלטה 1325 של מועצת הביטחון של האו״ם והבנת המציאות בישראל בנושא מגדר וביטחון.
לקראת הבחירות החוזרות ב-2020 יצאנו בשיירות מכל הארץ וקראנו שוב לכל המועמדים לפעול למען הסכם מדיני.
בתקופת משבר הקורונה, המשכנו במפגשי שיח מקוונים, עמדנו על המרפסות וקראנו לסולידריות, שלום, שוויון, ודמוקרטיה בכל עת.
חברנו לארגוני נשים בקריאה לשתף נשים משפיעות בועדת הקורונה, יזמנו עם עמותת איתך-מעכ"י וארגונים נוספים מגוון אירועים לציון 20 שנה להחלטת האו"ם 1325, ששיאו היה אירוע עצרת חירום בירושלים שבו קראנו: ״עד כאן! לא מחליטים בלי נשים!״ ודרשנו את היישום המיידי של החלטה 1325: נשים, שלום וביטחון.
עם הקמת הממשלה, החלנו בקמפיין ופעולות למניעת הסיפוח וחזרה לשולחן המשא ומתן. המשכנו לקדם את הצעת חוק חלופות מדיניות תחילה, שהוגשה לכנסת בדצמבר 2020.
במהלך 2020 קיבלנו מעמד של גוף מייעץ לאו"ם, מעמד שייאפשר לנו להשתתף באירועים של ארגוני האו"ם הרלוונטיים לנו, להרחיב שיתופי פעולה עם ארגונים ומדינות בחו"ל, ויאפשר גישה להזדמנויות נרחבות יותר לגיוס משאבים.
לקראת הבחירות הנוספות ב-2021, עמדנו בצמתים וקראנו למפלגות לא לוותר על נשים ברשימות! הקמנו את מדרג השלום, שבו דרגנו התייחסויות של מועמדות ומועמדים לכנסת ביחס להסכם מדיני עם הפלסטינים. במקביל, אנו לא שוכחות את הדרום ומקיימות סדרת סיורים ומפגשים עם תושבי ותושבות האיזור, בפרוייקט שנקרא: אדום ומקום בדרום - נשים עושות שלום בעוטף עזה.
ב-2021 גייסנו מעל מיליון שקל בפרוייקט מימון המונים, שאיפשר לנו להמשיך בפעילויותינו ולקדם יוזמות שונות. ליווינו בהתרגשות הקמת תנועת אחות של נשים פלסטיניות "נשות השמש". עם הקמת הכנסת חידשנו את פעילות כנסת נשים. הצעת חוק חלופות מדיניות תחילה, שיזמנו, הוגשה לשולחן הכנסת על-ידי ח"כ אמילי מואטי, והמשכנו לקדם אותה במפגשים עם חברי כנסת ושרים. התחלנו בלימוד נושא חסמים לשלום, חיזקנו את הקשר שלנו עם תושבי ותושבות עוטף עזה, ואנו ממשיכות במרץ לקידום השלום בדרכים שונות.
שנת 2022:
השקנו באירוע מרגש בים המלח את השותפות עם נשות השמש, תנועת האחות הפלסטינית שלנו שמונה כיום כ-2500 חברות בגדה המערבית ובעזה. עמדנו יחד בצומת סלפית-אריאל וקראנו לסיום האלימות, צעדנו יחד בירושלים ביום ביקורו של הנשיא ביידן, ודרשנו לשים את נושא הסכסוך על סדר היום, וביפו נפגשנו וחיזקנו את המחויבות ההדדית. קיימנו סדנאות משותפות בבית ג'אלא, להעמקת ההכרות ולהרחבת מעגלי הפעילות.
יחד אנו מביאות לכל מקום את קריאת האימהות - החזון המשותף של שתי התנועות שנותן ביטוי לקולות רבים ומגוונים בתוך החברה הישראלית והפלסטינית
המשכנו לפעול בכל הכוח בשטח, בכל רחבי הארץ - באירועים מקומיים קטנים וגדולים, בספטמבר ואוקטובר קיימנו את מסע השלום מצפון ומדרום, ועלינו לירושלים כדי להביא את הקריאה המשותפת שלנו לנשיא.
הצעת חוק חלופות מדיניות תחילה שיזמנו וניסחנו זכתה לתמיכה והוגשה בכנסת הקודמת על ידי ח״כ אמילי מואטי (עבודה) וח״כ מיכאל ביטון (כחול לבן).
הגענו לכנסת לפגישות עם ח״כיות וח״כים ונציגותינו דיברו בוועדות הכנסת.
הגברנו את החשיפה בתקשורת וברשתות החברתיות.
חיזקנו את התמיכה הבינלאומית בעשייה שלנו ובשותפות שלנו עם נשות השמש.
פעלנו בשותפות עם ארגוני שלום וארגוני נשים כדי לאגם כוחות ולהגדיל את ההשפעה.
חוברת סיכום הפעילות של נשים עושות שלום לשנת 2022
2023
הגברנו את הקול הנשי-אימהי הדורש את סיום הסכסוך דווקא במצב הפוליטי החדש שממחיש את השפעתו ההרסנית של הסכסוך על כל מימד בחיים של כולנו.
הגענו עם קריאת האימהות לכל פינה בארץ ונשמיע את הקול של אימהות ישראליות ופלסטיניות הדורשות לסיים את הסכסוך
קיימנו בישראל ובגדה המערבית מפגשים עם קהל מגוון
יצאנו בפרויקט ״שפת אם״ - לימוד משותף של ערבית ועברית יחד עם נשות השמש.
המשכנו לפעול ולחזק קשרים עם פוליטיקאיות/ים מרוחב הקשת הפוליטית
הרחבנו את שיתופי הפעולה עם ארגוני חברה אזרחית למען המטרות המשותפות
המשכנו לחזק את הקשרים הבינלאומיים עם הקהילה הדיפלומטית בישראל והתומכות שלנו ברחבי העולם.
המשכנו בפרויקט "נקודות שלום" ברחבי הארץ כבסיס לשביל שלום חובק ארץ, לציון חתירה לשלום.
קיימנו אירוע רב משתתפים בירושלים ובים המלח בהשתתפות נשות השמש הפלסטיניות
2024
למרות ההלם, האובדן והכאב הרב על הטבח הנורא של 7.10 והמלחמה שפרצה בעקבותיה,
האובדן של חברותינו ויויאן סילבר ואורית סבירסקי שנרצחו, והדאגה לכל החטופים והחטופות ולכל חברותינו שאיבדו את ביתן או פונו. למרות הכעס הגדול על המעשים הנפשעים של החמאס. הכרזנו כבר בשבוע הראשון שפנינו עדיין לשלום ולא לנקמה.
- התחלנו במשמרות תמיכה וקריאה לשחרור מיידי של כל החטופים וממשיכות בהן כל העת.
- הרחבנו את שיתוף הפעולה עם ארגוני שלום נוספים לצעדות שלום ואירוע מרכזי בהיכל מנורה וכן לכנסים וחוגי בית העוסקים בתכניות ליום שאחרי המלחמה.
- יצאנו לקמפיין מימון המונים וגייסנו עוד כספים לפעולותינו.
- המשכנו בקשרים עם נשות השמש, למרות המלחמה והכשרה של פעילות חדשות משני הצדדים.
- המשכנו בשיתוף פעולה בינלאומי, הוזמנו לאירועים וכנסים רבים. התנועה נבחרה כמועמדת לפרס נובל לשלום ונציגת התנועה - יעל אדמי נבחרה יחד עם רים חג'גרה מתנועה נשות השמש, לפרס נשים מנהיגות לשנת 2024.